02 juni 2022

Kweken van embryo’s moet verboden blijven

Kweken van embryo’s moet verboden blijven - waarom?

1

Kweken van embryo’s is verboden maar sommige politieke partijen willen het verbod opheffen om wetenschappelijk onderzoek op embryo’s te doen. Een van de doelen is de kans van succesvolle ivf te vergroten. Ivf is bevruchting buiten het lichaam met een al dan niet eigen eicel en zaad van de al dan niet eigen man. Ivf is meer dan een techniek. Terecht is in de voorbije tijd de anonimiteit van donorgegevens opgeheven.

2

Er bestaan allerlei meningen over de vraag wanneer nieuw leven ‘menselijk leven’ is. Biologisch gezien is het geen discussie maar juridisch en verloskundig zijn er opeenvolgende stadia aan te geven. De overgang tussen die stadia is echter vaag.

3

Kweken van menselijke embryo’s om ermee te experimenteren leidt onherroepelijk tot doden ervan. Hiertegen bestaan religieuze en niet-religieuze bezwaren. Verzet komt mede voort uit het intuïtieve besef van de waarde van nieuw menselijk leven en de transcendente ervaring bij zwangerschap en geboorte.Eerder verschenen in Nederlands Dagblad.