10 maart 2018

Waarom voel je pijn?

“Waarom voel je pijn?”, vraagt Bram in het Nederlands Dagblad (10 maart 2018) Het leuke is, dat als je voor kinderen schrijft, je tot de kern komt.

Paul Lieverse weet alles over pijn. Dat komt doordat hij als pijndokter werkt in de Daniel den Hoed kliniek, een ziekenhuis voor mensen met kanker.

Niemand vindt pijn leuk. Het is enorm vervelend om pijn te hebben. Je kunt dan aan niks anders denken. Toch heeft pijn een heel nuttige functie. Het geeft aan dat er iets mis is in je lichaam. Er is iets gekneusd of gebroken, of er is ergens een ontsteking. Pijn is een waarschuwing en dwingt je om even rust te nemen.

Hoe pijn in het lichaam ontstaat, is nogal ingewikkeld. Eigenlijk is er een evenwicht tussen zenuwen die roepen ‘au!’ en andere zenuwen die zeggen ‘valt mee’. En dat evenwicht kan zomaar opschuiven.

Een mooi voorbeeld is hoe God het gemaakt heeft bij een vrouw die in verwachting is. In die laatste maanden gaan de ‘valt mee’-zenuwen meer invloed krijgen. Een stofje dat endorfine heet, helpt daarbij. Daardoor doet een bevalling minder pijn dan het anders zou doen. Al blijft het natuurlijk best pijnlijk.

Tegenwoordig heb je veel soorten medicijnen tegen pijn. Maar die hebben ook nadelen. Ze kunnen slecht zijn voor je maag of voor je nieren. Het beste middel tegen pijn is een goede conditie hebben. Voor jonge mensen, maar ook voor ouderen is het belangrijk om gezond te eten en goed te bewegen.

Pijn is niet leuk, behalve als het een kick geeft. Marathonlopers en andere sporters genieten van stress, zelfs als ze over de pijngrens heen gaan. Ook daarbij speelt endorfine een rol. Maar ja, dat is wat anders, want je weet dat het zo weer overgaat.

Echt erg wordt het als pijn optreedt bij een ongeneeslijke ziekte. Of als je iemand pijn ziet lijden van wie je houdt, bijvoorbeeld je vader of moeder of een opa of oma. Als de dokter dan maar goede pijnstillers geeft!

En wat jij kan doen? Afleiding helpt. Je kunt vertellen wat je hebt meegemaakt, of je kunt samen een spelletje doen. Je kunt ook troosten. Bijvoorbeeld iets te drinken halen of ergens mee helpen. Fijn dat er iemand bij je is als je veel pijn hebt!